Generelt om racen

Når man beskriver Bullmastiffen bør man nævne dens historie, da den i vores øjne er ganske særlig. Nogle (særligt journalister, boligforeninger og ”hr. og fru Danmark”) tror, at Bullmastiffen har en fortid som kamphund, men faktisk kan dens historie sidestilles med mange af vore dages brugshunderacer. Dog er der en særlig forskel idet, at hvor mange brugshunderacer skal bruge deres bid, skulle en Bullmastiff udelukkende bruge sin adræthed, vægt og styrke.

Den dag i dag er Bullmastiffen en højt elsket og populær familiehund, der ofte bruger sin vægt og styrke til at blive liggende urokkelig på sin sækkeseng for at sove længe om morgenen… og sin adræthed til, hurtigt at løbe tilbage foran brændeovnen, efter en tvungen tissetur i haven, en blæsende kold og våd efterårsdag.

Nogle gange bliver Bullmastiffen dømt som en farlig hund, alene på grund af ”Bull” i racenavnet. Men ”Bull” kommer ganske harmløst fra Bulldog og ”Mastiff” fra den engelske Mastiff eftersom det er kombinationen af de to racer der har skabt Bullmastiffracen og dermed racenavnet. Der er registreret ca. 380 Bullmastiffer i Danmark og på årsbasis bliver der lavet mellem nul og tre kuld om året.

De største fællesnævnere

Bullmastiffen har en meget stor og meget værdifuld fællesnævner, hvad angår livet som familiehund; evnen til at tilpasse sig! Erfaringer med Bullmastiff i familien viser, at de tilpasser sig deres ”anviste” plads i hierarkiet med største velbehag. En Bullmastiff bruger ikke sin tid på at prøve at oprangere sig i familiehierarkiet og man vil med største sandsynlighed aldrig opleve, at ens Bullmastiff prøver at dominere de ”svage” i familien. Vi kender kun til meget få tilfælde hvor en Bullmastiff hanhund har ville dominere sin ejer.

Andre erfaringer viser, at trangen til at beskytte fx et stykke legetøj, en tyggepind, sin madskål o.l. ikke er noget Bullmastiffen besidder i særlig høj grad. Mange har fx aldrig skulle lære deres Bullmastiff, at de gerne må tage ting fra den, og det uanset, hvad genstanden så har været. Grunden til at vi nævner det er, at det må være en karakteristisk egenskab for racen og ikke bare noget linjemæssigt, eftersom det samme billede tegner sig hos hunde fra mange forskellige linjer. Derimod er trangen til at beskytte sit territorium absolut til stede hos Bullmastiffen ligesom hos andre vagthunderacer.

Den rigtige Bullmastiff-personlighed skal fremvise værdighed, stolthed, adræthed, intelligens, stabilitet og troskab. Bullmastiffen var jo som tidligere nævnt avlet til at arbejde som partner til mennesket, leve dag til dag afhængigt af hinandens venskab og tryghed. Der skulle være gensidig respekt for at dette kunne fungerer optimalt. Den moderne Bullmastiff med det rigtige temperament har denne attitude og ved at den kan tage vare på sig selv og samtidig beskytte dem som den har knyttet sig til uden at vise aggressivitet med mindre situation kræver det. Stille og roligt sonderer den sit terræn, bruger kun sin overlegne styrke når det er nødvendigt. En vågen hund er nødvendigvis ikke en hund som farer forvildet rundt i en villahave og gør hysterisk af alt og alle og en Bullmastiff vil som regel udvælge et sted i huset og- eller haven, som giver den det bedste overblik over dens territorium. Bullmastiffen ser oftest ud til at være afslappet, men vær sikker på at den suger alle indtryk til sig.

Bullmastiffen fylder, på trods af sin størrelse, ikke ret meget i et selskab. >>Dæk<<, >>gå hen og læg dig<<, >>sit<<, >>gå væk<<, >>gå ud<<… er sjældne kommandoer i et hjem med Bullmastiff. De fleste Bullmastiffer bruger som oftest ikke tid på at sidde fødderne af én, gå i vejen eller kredse om gåturlinen med tungen halsene ud af munden. Det tidspunkt hvor en Bullmastiff fylder mest er når der kommer gæster… glæden vil ingen ende ta’… sådan da, for den aktivitet varer som oftest kun i små 10 minutter, hvorefter Bullmastiffen igen går til ro. En Bullmastiff vil gerne søge sin families og gæsters kærlige hånd der stryger ned af ryggen, men den farer ikke rundt fra person til person for at blive bekræftet… en Bullmastiff ved godt hvad den er værd.

  • Prut, prut, prut, pruuuuuuut… for ja, en anden fællesnævner er, tarmgasser… som Bullmastiffen i øvrigt slet ikke er nærig med at lukke ud i samfundet. Og mange gange vil man se, at de selv går deres vej når lugten når dem.
  • Snooooorrrrkkk, snork, snork… for ikke at glemme deres snorken når de sover (for en Bullmastiff snorker kun når den sover eller hviler), men nogen gange så højt, at de overdøver lyden fra fjernsynet… var der nogen der sagde hyggestemning?
  • Logre, logre, logre… en Bullmastiff der er havnet hos den rigtige familie og har haft den rigtige opvækst er altid glad… den har ikke humørsvingninger eller dårlige dage. Dog kan tæver godt være en smule nedtrykt i løbetidsperioder.

En Bullmastiff besidder i høj grad en slags følelsesmæssig intelligens. En opdrætter beskriver hvordan hendes Bullmastiff flok var i sorg i flere uger over tabet af Alfahannen. Det er også beskrevet, hvordan de mærker særlige tilstande hos fx gæster der kommer i hjemmet. To gravide kvinder blev behandlet særdeles blidt i deres velkomst, hvor de tidligere er blevet modtaget med et forben på hver skulder, blev der nu snuset blidt til deres krop.

Ansigtsudtryk der fanger

Bullmastiffen har mange ansigtsudtryk og lige så sørgmodig den kan se ud, lige så lalleglad kan den se ud. Dette har selvfølgelig også gjort den populær i spillefilm, hvor vi bl.a kan nævne film som: ”Frank – A family’s best friend!”, ”Rocky” (II-V), ”Homeward Bound II – Lost in San Francisco”, ”See Spot Run”, ”Stay”, ”License to Wed”, ”Dickie Roberts – Former Child Star”.

”Gamekeeper’s Nightdog” anno 2020?

Bullmastiffen af i dag kan være en ideel vagthund og stadig leve i alt fredsommelighed i tæt beboede områder. Det vigtigste for os Bullmastiff ejere er at huske, at Bullmastiffens temperament var avlet frem til at være vagthund. Bullmastiffen udskiller sig fra mange andre vagthunde ved at have en selvstændig tankegang. Dem som siger at hunde mangler evnen til at ræsonnere, har ikke levet under samme tag som en Bullmastiff. Kombinér følelsen af ejerfornemmelse med denne frie tankegang og tilsæt adræthed, intelligens og styrke i en hund med en størrelse som standarden skriver og det Du kommer frem til er et meget imponerende dyr.

Næste gang du er på udstilling så slå lige vejen forbi Bullmastiff ringen og oplev det imponerende dyr. Og som du sikkert allerede har fundet ud af ved at læse denne tekst, skal du ikke gå efter lyden af hunde der ”vovver”, men måske nærmere snorkelyden og prutlugten.

Hurtig fakta om Bullmastiffen

Temperament: Humørfyldt, årvågen og trofast

  • Behov: Grundlæggende træning, socialisering, let til moderat motion, tålmodig og rolig familie
  • Størrelse: Standarden foreskriver en skulderhøjde på 61-68,5 cm og en vægt på 41-59 kg.
  • Pels: Kort og hård, vejrbeskyttende, fladt tilliggende.
  • Farver: Alle nuancer af brindle, fawn eller rødbrun:

Men i arbejdet mod krybskytterne fortrak man den mørke brindle farve, eftersom den var ideel som kamuflage. Væsentlig er den sorte maske der, ikke kun kamuflere, men også bidrager til Bullmastiffens udtryk. OBS! Må kun have en lille hvid aftegning på brystet.

Besøg Dansk Bullmastiff Klub for mere information om racen