Én race flere udformninger

De første eksemplarer af Bullmastiffen var lidt af en blandet landhandel, der var stor forskel på størrelse og vægt, men karaktertrækkene af dens modighed blandet med føjelighed var til stede. Nutidens Bullmastiffer kan også variere i højde og drøjde og vi har set eksempler på op til plus/minus 10 kg og 3 cm i forhold til, hvad FCI standarden foreskriver. Dog kan vi med kun meget få undtagelser, med det samme udelukke, at der er tale om en ren Bullmastiff hvis vægten overstiger 80 kg. og højden 73 cm. med mindre hunden selvfølgelig er repræsenteret af en FCI anerkendt stamtavle, hvilket vil være overvejende usandsynligt.

Vi vil til enhver tid understrege, at det ikke bør være et mål for en Bullmastiff opdrætter at avle Bullmastiffen så stor som mulig, men derimod en Bullmastiff der ligger inden for FCI standarden og med en anatomisk sund kropskonstruktion, der bl.a. kommer til udtryk i en aktiv og ubesværet gang.

Psyken kan også være forskellig fra hund til hund, mens nogle er meget reserveret og til tider sky overfor fremmede kan andre være direkte anmassende. Dog er det sjældent at en sky Bullmastiff bider i angst, man vil nærmere se, at den prøver at stikke af. Psyken er noget der for alvor er sat fokus på i de seneste år, hvor Bullmastiffen fik sin helt egen mentalprofil og derfor har mulighed for at blive mentalbeskrevet. De fleste opdrættere i Danmark bruger Unghundementalbeskrivelse og oftest som et avlsredskab i forhold til at finde en kombination, der kan styrke hundens svage sider.

Også sindet kan variere meget indenfor racen, lige fra yderligheder til at kun at kunne acceptere store mørke kortpelsede hunde til at underkaste sig en kanin. Men hovedparten af de Bullmastiffer vi ser i Danmark er velfungerende hunde, der gerne hilser andre hunde velkommen på den daglige gåtur med familien. En Bullmastiff har det dog bedst med, at andre hunde hilser med alle fire poter på jorden, men når det er gjort og begge hunde i øvrigt udviser gensidig respekt, så er der næsten ingen grænser for hvad en Bullmastiff kan finde på af sjove, til tider mærkelige lege sammen med sin nye legekammerat… som fx at lave forlæns rullefald eller det man i hesteverdenen kalder piuetter… og begge udført i meget høj fart.

Nogle Bullmastiffer trives bedst i en flok, hvor andre er enspændere, der vil have familien for sig selv. Hanner og hanner og tæver og tæver kan ses sammen i leg, fred og fordragelighed, mens andre kun accepterer det modsatte køn. En opdrætter fortæller om 10 hunde de havde i hjemmet; 5 hanner (3 Bullmastiffer og 2 Rottweilere) samt 4 tæver (3 Bullmastiffer og 1 Rottweiler) både unge og voksne hunde. Alle, på nær to af Bullmastiff tæverne, kunne gå sammen uden, at de nogensinde havde magtkampe eller direkte slåskamp.

En Bullmastiff kan være kælen eller til tider en total klovn alt afhængig af hvordan den føler sig tilpas i den aktuelle situation. Bullmastiffen kan ses sove til middag samme med familiens mindste, se fjernsyn, ligge med alle fire ben lige i vejret, pjatte med hjemmets kattekilling, ja hver enkelt Bullmastiff har sin helt egen personlighed.

Besøg Dansk Bullmastiff Klub for mere information om racen